9. yüzyılda Sâmerrâ’da, Abbâsî Hilafeti’nin askerî hizmetinde görev alan Türklerin portresi…
Bin Kılıç Kırıldığında, Erken Orta Çağ İslâm dünyasında karmaşık bir konuma sahip Sâmerrâ Türklerinin tarihini anlatmaktadır. Bu kitap, hoyrat gayrimüslimler olarak Bağdat’ın şehirli toplumlarıyla karşılaşan Türklerin İslâm’la tanışmalarına, önce Bağdat’a daha sonra da Sâmerrâ’ya yerleşmelerine ve kurdukları askerî sisteme ışık tutmaktadır. Buradaki sosyopolitik hiyerarşinin Türk toplumu üzerindeki etkisi, Türk elitlerinin kendi aralarında kurdukları dayanışma ağı ve Türkler arasındaki hizipleşmeler Matthew S. Gordon’un ele aldığı konulardan sadece birkaçı.
“Bu araştırma, İslâm hilafetinin erken döneminin tarihine dair büyük bir boşluğu dolduruyor. Gordon, Sâmerrâ’daki halifelerin tarihini eksiksiz bir şekilde bir araya getirmekle kalmıyor, bu meseleyi her türden okuyucu için de anlaşılır bir anlatıyla sunuyor. Kitap, Sâmerrâ’ya odaklanmış olsa da askerî kölelik sistemini ve bunun devlet kurumları üzerindeki etkisini geniş bir ölçekte ortaya koyuyor. Gordon’un yaklaşımı, akademik mecrada hâlâ mutabakat kurulamayan bu sisteme yepyeni bir bakış sunuyor. Bu kitabın tezleri hem Orta Çağ İslâm tarihçilerini hem de Türk tarihi mütehassıslarını uzun süre meşgul edecek.”
Tayeb El-Hibri, Massachusetts Üniversitesi
“Gordon, Türklerin Abbâsî Hilafeti sistemindeki konumunu anlamaya yönelik ilk ayrıntılı çalışmayı kaleme aldı. Bu kitap hem mühim bilgilerle hem de çıkarımlarla dolu.”
Michael L. Bates, Amerikan Nümismatik Derneği, İslâmî Sikkeler Küratörü